
12 May Απασχόληση και 4η Βιομηχανικη Επανασταση @Στέντωρ
- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας;
Η απασχόληση σήμερα στην Ελλάδα όπως και η ανάπτυξη είναι δύο στόχοι που μοιάζουν ανέφικτοι αν δεν εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται. Η ανεργία θα έχει πραγματικά μειωθεί όταν θα αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ. Οσο το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλό σημαίνει ότι έχουμε ύφεση και άρα λίγες δουλειές. Δυστυχώς αυτές οι δουλειές είναι στην πλειονότητά τους κακοπληρωμένες γιατί η αξία τους είναι χαμηλά στην αλυσίδα παραγωγής και βέβαια οι καλλίτερες είναι λίγες γιατί ο επιχειρηματικός κόσμος που τολμά και προχωρά δεν αποτελεί ακόμη την κρίσιμη μάζα που εμπιστεύεται την Ελλάδα. Επικρατεί μια στάση «ας περιμένουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε».
- Με την 4η βιομηχανική επανάσταση -που αργά η γρήγορα θα έρθει και στην Ελλάδα- εκ των ων ουκ άνευ θα χαθούν θέσεις εργασίας. Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξει στο εργασιακό τοπίο και πως θα διαμορωθεί η φύση της εργασίας;
Η Ελλάδα είναι μέρος της παγκόσμιας κοινότητας όπου η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει κάνει την εμφάνιση της εδώ και κάποια χρόνια. Δυστυχώς η θέση μας στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας διολισθαίνει συνεχώς. Θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί από τη συρρίκνωση των εταιρειών και από την αδυναμία τους να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Θέσεις έχουν χαθεί από την έλλειψη συνεργασίας πανεπιστημίων με την αγορά καθώς και από την έλλειψη προηγμένων τεχνολογιών στις κρατικές προμήθειες. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ακόμη μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες οι οποίες θα επιτρέψουν στις ΜικροΜεσαίεςΕπιχειρήσεις (αναφέρομαι σε αυτές γιατί είναι οι περισσότερες) να γίνουν Μεγαλομεσαίες αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες με εργαλείο την τεχνολογία. Οι χαμηλόβαθμες και χωρίς δεξιότητες θέσεις που θα χαθούν θα δώσουν ανοίγματα για άλλες θέσεις με υψηλότερες δεξιότητες οι οποίες θα παράγουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία και άρα θα αμοίβονται και καλύτερα. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε εργοδότες και εργαζόμενους, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο καινούργιο τρόπο λειτουργίας.
- Με την τεχνολογία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και με την 4η βιομηχανική επανάσταση να είναι προ των πυλών, οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων; Αν ναι που θα βρουν εργασιακή διέξοδο;
Το τρακτέρ αντικατέστησε το άροτρο αλλά περισσότερο παραγωγικό έγινε το χωράφι που είχε γεωργό ο οποίος είχε τη θέληση και προσάρμοζε τις φυτείες του στους καινούργιους τρόπους όχι μόνο καλλιέργειας αλλά και προώθησης της συγκομιδής του. Θέλω να πω ότι οι ανειδίκευτοι θα έχουν λιγότεροι ζήτηση αλλά κανείς δεν μας απαγορεύει να τους αναπτύξουμε ή να τους στρέψουμε στα καινούργια επαγγέλματα που δημιουργούνται καθημερινά.
Σε μια κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν πετιέται. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν περιμέναμε την εξέλιξη για να αχρηστεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Το κάναμε ήδη με τις στρατιές των μακροχρόνια ανέργων που δημιουργήσαμε με μία σωρεία λανθασμένων πρακτικών και έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που χάνουν καθημερινά και τις δεξιότητές τους και το κουράγιο τους. Και δεν είναι μόνο εργαζόμενοι είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι στο χέρι μας να αναστρέψουμε αυτήν την καθημερινότητα και να προσθέσουμε δεξιότητες και κυρίως να ενισχύσουμε με εξατομικευμένα έργα την αυτοπεποίθηση ότι το μέλλον δεν σταματά εδώ. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στην αγορά εργασίας: εργοδότες, εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, κυβέρνηση, επαγγελματικές ενώσεις, Μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί, συνδικαλιστές, όλοι έχουμε συμφέρον γιατί στην 4η βιομηχανική επανάσταση το πιο κρίσιμο είναι να καταφέρει ο Άνθρωπος να απελευθερώσει το δυναμικό του και να δημιουργήσει ανάπτυξη.
- Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, από τον αυτοματισμό και την Ψηφιακή Νοημοσύνη. Ποια είναι τα κατάλληλα προσόντα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι του αύριο και που πρέπει να στοχεύσουν το γνωσιακό τους πεδίο οι φοιτητές;
Μπορούμε να πούμε ότι αλλάζουν πολλά πράγματα στις δεξιότητες που απαιτούνται από όλους μας προκειμένου η συνύπαρξή μας με την τεχνολογία να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη. Το κύριο όμως που απαιτείται είναι η ικανότητά μας να μαθαίνουμε, να ξεμαθαίνουμε και να ξαναμαθαίνουμε κάτι το οποίο σε λίγο θα χρειαστεί ίσως να ξεμάθουμε.
Και φυσικά πριν και πάνω από όλα να ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε καλά. Δηλαδή να είμαστε ο εαυτός μας, έχοντας στόχο αυτό που δίνει νόημα στη δική μας ζωή, και ενθυμούμενοι πάντα ότι είμαστε οι σκηνοθέτες της ζωής μας και όχι οι σεναριογράφοι.
Συνέντευξη στην Εφημερίδα Εργασίας ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ – Σάββατο 12 Μαΐου 2018