Αποτελεσματική Ηγεσία @Φιλελεύθερος

Αποτελεσματική Ηγεσία @Φιλελεύθερος

Πίσω από κάθε καλή επίδοση βρίσκεται μια «αποτελεσματική ηγεσία». Στις επιτυχημένες εταιρείες, αλλά και επιτυχημένες οικονομίες και άρα χώρες, θα ανακαλύψουμε άτομα με ηγετικές δεξιότητες σε κάθε θέση κλειδί. Ποτέ ένας κούκος δεν έφερε την άνοιξη μόνος του.

Η αναζήτηση ατόμων με ηγετικά προσόντα και ήθος βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα όσων είναι πραγματικά επιτυχημένοι και ενδιαφέρονται για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Αλλωστε ένα χαρακτηριστικό – ίσως το κύριο – των ηγετών είναι το ότι φροντίζουν να δημιουργούν ηγέτες.

Πολλά είναι τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αναζητούν και πολλές οι έρευνες και οι μελέτες γύρω από αυτά. Κατά την άποψή μου τα παρακάτω πέντε είναι διαχρονικά αδιαμφισβήτητα λόγω των αποτελεσμάτων που φέρνουν σε όσους τα κατέχουν.

  1. Επιλύουν αποτελεσματικά τα προβλημάτα

Ειδικά στις μέρες μας οι ηγέτες αντιμετωπίζουν συνέχεια την πρόκληση να παίρνουν αποφάσεις και να λύνουν σύνθετα προβλήματα.  Οι αποτελεσματικοί ηγέτες θέτουν τις σωστές ερωτήσεις, συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες, επεξεργάζονται τις εναλλακτικές και εφαρμόζουν αυστηρές αναλύσεις ώστε να απαντήσουν με αποτελεσματικότητα στα προβλήματα. Κι όλα αυτά υπό πίεση, η οποία δεν είναι μόνο χρονική.

  1. Εστιάζουν στο αποτέλεσμα

Οι καλοί ηγέτες έχουν όραμα. Οι εξαιρετικοί ηγέτες παίρνουν αυτό το όραμα, του δίνουν ζωή και το ακολουθούν μέχρι να οδηγήσει σε πραγματικά αποτελέσματα για το καλό του συνόλου. Άλλο πράγμα να είσαι οραματιστής κι άλλο να μπορείς να μετατρέψεις το όραμα σε πραγματικότητα. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την προσήλωση στο αποτέλεσμα και την σοβαρή ενασχόληση με τις πραγματικές προτεραιότητες.

  1. Υποστηρίζουν τους άλλους

Ο υποδειγματικός ηγέτης είναι εκείνος που υποστηρίζει και φροντίζει τους άλλους. Παρόλο που κάτι τέτοιο φαίνεται απλό παίζει εξαιρετικά καίριο ρόλο στην επιτυχία. Ο ηγέτης που υποστηρίζει τους άλλους εξασφαλίζει κατά ένα τρόπο την δέσμευσή τους, την παραγωγικότητά τους, τα υψηλότερα επίπεδα ευδαιμονίας καθώς και την προσήλωσή τους στους κοινούς στόχους δεδομένου ότι δεν σπαταλούν τη σκέψη τους σε ανησυχίες, φόβους και αρνητικά συναισθήματα.

  1. Ενθαρρύνουν τη Διαφορετικότητα των Απόψεων

Αν αφήσουμε κατά μέρος το «εγώ» και αφουγκραστούμε απερίσπαστοι, από ιδεοληψίες και στερεότυπα, τις απόψεις και τις γνώμες των άλλων τότε μάλλον θα έχουμε όλοι κατακτήσει ένα εξαιρετικό συστατικό χαρακτηριστικό του χαρισματικού ηγέτη. Ο αποτελεσματικός ηγέτης, αντί να αγωνίζεται να ξεχωρίσει τις καλές ιδέες ανάμεσα από τις κακές και στο τέλος να αποφασίσει μόνος του, αποφασίζει με την ψυχή του να εντάξει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μία ειλικρινή αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών. Ποτέ δεν ξέρει σε ποια στροφή του δρόμου θα εμφανιστεί η επόμενη επαναστατική ιδέα.

  1. Κάνουν πράξη τα Λόγια τους

Για να κάνεις καλή εντύπωση χρειάζεσαι αυθεντικότητα και πραγματική πίστη στη δουλειά σου και στο όραμά σου όπου κι αν πας με όποιον κι αν συζητάς. Μη διαφωνείς για να κάνεις εντύπωση,  αλλά και μη συμφωνείς αδιακρίτως για να είσαι το «καλό παιδί».  Οι πράξεις σου να είναι η αντανάκλαση του πιστεύω σου.

Οι καλοί ηγέτες έχουν πάντα τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά όταν αναζητούν τους επόμενους ηγέτες.  Κι αυτό είναι αποτελεσματική ηγεσία.

Το ίδιο θα ευχόμουν να έκαναν και οι καλοί πολίτες τουλάχιστον κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Γιατί η επιτυχία της δημοκρατίας εξαρτάται από τους πολίτες της.

Δημοσιεύτηκε στην ημερησία εφημερίδα Φιλελεύθερος 27.3.2019