ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Ξεκινώ με ένα καλωσόρισμα προς όλους και ιδιαίτερες ευχαριστίες στους οικοδεσπότες μας την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ που αφήνει πίσω της ΜΕΛΛΟΝ.

Εξαιρετικά χρήσιμο για την Ελλάδα να κοιτάς μπροστά. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τι έχει συμβεί εκ των υστέρων. Κι επειδή πάντα κάποιος μας σώζει έχουμε κάνει τρόπο ζωής την αντιδραστική στάση στα πράγματα, αντί να είμαστε προνοητικοί και να προγραμματίζουμε. Οι παροιμίες σε κάθε κοινωνία δεν είναι τυχαίες. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ή μήπως τώρα που η 4η τεχνολογική επανάσταση έχει αυξήσει τους ρυθμούς μπορεί και να είναι;

Σήμερα, συνεχίζουμε την πρωτοβουλία ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, σε εσάς δηλαδή, και εστιάζουμε στην 4η τεχνολογική επανάσταση σε σχέση με την απασχόληση. AΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ απαιτούν επανασχεδιασμό της αγοράς εργασίας.

Είναι σαφές ότι η νέα γενιά μπαίνει σε έναν κόσμο, γενικότερα, και μια αγορά εργασίας, ειδικότερα, με εντονότατα τα σημάδια της οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής αλλαγής. Το ξέρουμε. Όλοι μας το ξέρουμε. Και η νεολαία το ξέρει. Αλλά δεν κάνουμε όσα πρέπει για αυτό. Δεν κάνουμε αρκετά.

Στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τη «συζήτηση» ώστε να υποστηρίξουμε την Ελληνική νεολαία να έχει την ιδιοκτησία για τα χρόνια που έρχονται από το 2020 και πέρα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να πλοηγηθούν κατάλληλα στον νέο κόσμο της εργασίας που δημιουργείται και ο οποίος θα αναδιαμορφώσει και την Ελλάδα. Για το καλλίτερο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουμε σωστά ορισμένα λίγα αλλά μεγάλα θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται και η σημερινή συνάντηση – συζήτηση με φοιτητές, εργαζόμενους, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ακαδημαϊκούς και εργοδότες έχοντας όμως στο βήμα κυρίως τους νέους.

Αφουγκραζόμενοι συνεχώς την αγορά ανακαλύπτουμε μια σιωπηλή κρίση – από απόφοιτους που έχουν περισσότερα προσόντα για τις αρχικές δουλειές που δέχθηκαν, από ανέργους οι οποίοι δεν εκπαιδεύτηκαν για τις δουλειές που προσφέρονται, και πάνω από όλα νέους Ελληνες που αισθάνονται ότι δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την μελλοντική αγορά εργασίας.  Πολλοί από αυτούς εκπαιδεύτηκαν για εργασίες που θα πάψουν να υπάρχουν αντί να εφοδιαστούν με δεξιότητες που θα τους είναι πολύ πιο χρήσιμες.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να το αλλάξουμε αυτό:

Ως εργοδότες χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που προσλαμβάνουμε και επανεκπαιδεύουμε, ώστε συνεχώς να μετεξελίσσουμε το Ανθρώπινο Δυναμικό μας.

Ως εκπαιδευτικοί χρειάζεται να σκεφτόμαστε πέρα από τα πιστοποιητικά και τα πτυχία.

Ως κράτος είναι απαραίτητο να αξιοποιούμε την πρόσβαση στην άμεση πληροφόρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επερχόμενη επανάσταση στις δεξιότητες.

Αλλά και οι νέοι μας, όπου κι αν βρίσκονται, χρειάζεται να μην μείνουν άπραγοι ούτε λεπτό και να απαιτήσουν περισσότερα από την Ελλάδα αλλά και περισσότερα από τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Η εποχή των αυτοματισμών και της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι υποχρεωτικά απειλή. Αν χρησιμοποιήσουμε ενεργά την ανθρώπινη μας πλευρά, δηλ να είμαστε δημιουργικοί, με κριτική σκέψη και ταυτόχρονα συνεργατικοί, μπορούμε κάλλιστα να έχουμε μία εξαιρετική ευκαιρία.

Βρίσκοντας νέους τρόπους να υποστηρίξουμε και να απελευθερώσουμε τις δεξιότητες των νέων Ελλήνων ώστε να ξεκινήσουν σωστά το μέλλον τους, αυτό δεν θα είναι καταπληκτικό για τους ίδιους αλλά εξαιρετικά χρήσιμο και για όλη την Ελλάδα.

Πάμε Λοιπόν!