Η Ανταγωνιστικότητα Δεν Είναι Πολυτέλεια @ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η Ανταγωνιστικότητα Δεν Είναι Πολυτέλεια @ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η παγκοσμιοποίηση έφερε τεράστια οφέλη στη διακίνηση των αγαθών, των υπηρεσιών, των ανθρώπων και των ιδεών, αλλά παράλληλα δημιούργησε μια στρατιά από χαμένους. Αυτό τροφοδότησε την πόλωση στην πολιτική, τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό τόσο στις δυτικές όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Είναι αλήθεια ότι η 10ετής οικονομική κρίση διάβρωσε την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και στους θεσμούς αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι κάποιες οικονομίες τα κατάφεραν καλλίτερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο του ΑΕΠ τους. Επωφελήθηκαν από τις ευκαιρίες που δημιούργησε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση γιατί ενσωμάτωσαν χωρίς αργοπορία την τεχνολογία στην επιχειρηματικότητά τους και ήταν από τους πρώτους που δημιούργησαν μια νέα «βιομηχανική πολιτική» προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή.  Δεν είδαν με φοβικότητα τα νέα επαγγέλματα εντάσεως τεχνολογίας και υψηλής εξειδίκευσης και επένδυσαν σε κλάδους όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η περίθαλψη αλλά και η πράσινη ενέργεια και δεν έμειναν προσκολλημένοι στις αντιλήψεις τους παρελθόντος.  Πίστεψαν ότι με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν υπάρχουν χαμένοι ή κερδισμένοι.

Όλοι κερδίζουν και το Κοινωνικό Κεφάλαιο της χώρας αυξάνεται όταν στην εθνική στρατηγική διαφαίνονται οι εξής επαναπροσδιορισμοί:

  1. Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά όχημα προς την ευημερία. Η κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες προκειμένου να εναρμονίσει τις δικές της δυνάμεις της παραμένοντας εστιασμένη στην προσπάθεια σταδιακής ενίσχυσης και των 12 Πυλώνων.
  2. Η επένδυση στο Ανθρώπινο Δυναμικό δεν είναι δεύτερη σκέψη αλλά θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητά της οικονομίας στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
  3. Παγκοσμιοποίηση σημαίνει κυρίως συνεργασίες ανάμεσα στα σύνορα απαραίτητες τη δημιουργία Οικοσυστημάτων Καινοτομίας.
  4. Η Κοινωνική Προστασία σημαίνει πλέον τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και τη δημιουργία διχτύων προστασίας για τους εκτός, προοδευτικότερο φορολογικό σύστημα, επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημιουργία ευκαιριών για μετάβαση σε νέες οικονομικές ευκαιρίες.
  5. Η δημιουργία του Οικοσυστήματος Καινοτομίας δεν αφορά μόνο τις συνθήκες έρευνας και ανάπτυξης, αλλά την φιλικότητα και την ικανότητα των εταιρειών να αγκαλιάσουν disruptive ιδέες, τη στάση τους απέναντι στο επιχειρηματικό ρίσκο και την ύπαρξη διαφορετικότητας στο εργατικό δυναμικό τους.
  6. Η τεχνολογία βοηθάει στα άλματα αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα ελείμματα στους θεσμούς στις υποδομές και τις δεξιότητες.
  7. Οι θεσμοί συνεχίζουν να είναι σημαντικοί γιατί αλλιώς γίνονται η Αχίλλειος πτέρνα στο δρόμο για την ευημερία.
  8. Το ίδιο ισχύει και για τις Υποδομές και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
  9. Σ έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν συνέχεια υπάρχει τεράστια ανάγκη για συνεχή ευελιξία και άρα για Κυβερνήσεις με Προσανατολισμό στο Μέλλον.
  10. Η ισότητα, η βιωσιμότητα και η μεγέθυνση επιτυγχάνονται ταυτόχρονα όταν η ηγεσία έχει όραμα με συγκεκριμένες προτεραιότητες και προετοιμάζεται δημιουργώντας συνεχώς ενάρετους κύκλους.

Οι απόψεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην εβδομαδιαία Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα  ΗΜΕΡΗΣΙΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ 25.11.2018