Μαθήματα Ηγεσίας 2008-2018 @ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μαθήματα Ηγεσίας 2008-2018 @ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

H τελευταία δεκαετία θα καταγραφεί ως μια οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε δραματικά από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αλλά ήταν και «Κρίση Ηγεσίας». Μια κρίση που σ΄αυτόν τον ΜΑΠΑ[1] κόσμο μας προσφέρει μαθήματα, είτε είμαστε τραπεζίτες είτε ζαχαροπλάστες.

  1. Η αλλαζονεία δεν είναι προσόν. Υπήρχαν προειδοποιήσεις που αρκετοί ηγέτες αγνόησαν. Σύμφωνα με τις έρευνες οι ηγέτες που απέτυχαν επέδειξαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ακραία ναρκισσιστικές και υπεροπτικές συμπεριφορές. Ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι οι εταιρείες δούλευαν για εκείνους κι όχι εκείνοι για την εταιρεία.
  2. Μείωση δαπανών ΚΑΙ δέσμευση των εργαζομένων. Όταν τα έσοδα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση ο μόνος μοχλός επιβίωσης είναι η συγκράτηση του κόστους. Αλλά παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να επενδύουμε στους ανθρώπους μας έχοντας ως προτεραιότητα τη διατήρηση της δέσμευσης τους προς την εταιρεία και μάλιστα με υψηλό ηθικό. Στην κρίση ο φόβος είναι παντού κι εγώ ως ηγέτης πρέπει να είμαι ο δυνατός και ο αποφασιστικός με έργα ώστε να εμπνέω και να κινητοποιώ.
  3. Δίχτυ Ασφαλείας. Ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι μοναχικός. Μετά την πτώση τα όποια δίχτυα ασφαλείας τους καταρρέουν και η οικογένεια ή οι όποιοι φίλοι ή συνεργάτες δεν επαρκούν. Ευτυχείς όσοι έχουν επιλέξει εγκαίρως μέντορες και χορηγούς ικανούς να τους υποστηρίζουν στα δύσκολα, ν’ ανταλλάσσουν ιδέες ή απλώς να τους γεμίζουν με οξυγόνο.
  4. Διαφορετικότητα και Ηγεσία Χωρίς Αποκλεισμούς. Η συστηματική προσέλκυση διαφορετικών ταλέντων από διαφορετικά περιβάλλοντα αποτρέπει την επιχειρηματική μυωπία και επιτυγχάνεται με στρατηγική. Ειδικά με την έκρηξη του δημογραφικού ο κάθε ηγέτης με όραμα έχει ως προτεραιότητα να διαμορφώσει το Μίγμα[2] και το Υλικό[3] για να επιτύχει ανταγωνιστικά αποτελέσματα.
  5. Καινοτομία και Ρίσκο. Χρειάζεται συνετή προσέγγιση της επιχειρηματικής καινοτομίας και ξεκάθαρος προσδιορισμός των ορίων ρίσκου (risk appetite). Τα αποτελεσματικά Διοικητικά Συμβούλια ενθαρρύνουν τις εταιρείες να λειτουργούν πελατοκεντρικά προσφέροντας με καινοτόμο τρόπο αυτά που έχουν υποσχεθεί σε όλους τους stakeholders.
  6. Ευελιξία σημαίνει εγκατάλειψη του Status Quo. Το disruption έγινε κομμάτι του επιχειρείν και η ευελιξία εξαρτάται πλέον από το βαθμό της ψηφιακής μας αντίληψης και γνώσης η οποία ταιριάζει γάντι με την ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς.

Η μπόρα πέρασε αλλά το άγνωστο θα είναι πάντα μπροστά μας. Οσοι τόλμησαν  να το αγκαλιάσουν  με δημιουργική περιέργεια δεν επέζησαν απλά,  επέτυχαν.

Αξιοποίησαν αυτά που κάποιοι φοβούνται: 4η Βιομηχανική Επανάσταση, Big Data, Συνεργασίες, Διαφορετικότητα, Ενεργητική Ακρόαση, Κριτική Σκέψη.

Φιλελεύθερος, 2.1.2019

[1] ΜΑΠΑ= Μεταβλητό, Αβέβαιο, Πολύπλοκο και Ασαφή. Μετάφραση.

[2] Μίγμα = διαφορετικότητα

[3] Υλικό = ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς