#ΜενουμεΣπίτι και γράφω στον νεώτερο εαυτό μου @linkedIn

#ΜενουμεΣπίτι και γράφω στον νεώτερο εαυτό μου @linkedIn

Η υποχρέωση του #ΜένουμεΣπίτι βλάπτει σοβαρά την οικονομία αλλά όχι την ενδοσκόπηση. Προστατεύει τις ζωές μας βάζοντας μας σε διαδικασία αναδρομής. Μπήκα κι εγώ στον πειρασμό να καταγράψω πέντε σημεία που καλό θα ήταν να τα είχα εμπεδώσει όταν ήμουν νεώτερη.

  1. Στη ζωή δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. Όπως δεν υπάρχουν και στη φύση. Υπάρχουν στροφές, ανηφόρες, κατηφόρες, λοξοδρομήσεις, χαράδρες, γέφυρες και κορυφές. Κι ο,τι άλλο βάλλει ο νους. Το σημαντικό είναι μέσα από κάθε θέση να αποκτούμε καινούργιες ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες θα συμπληρώνουν και θα διευρύνουν τον τρόπο που σκεπτόμαστε, που αντιδρούμε και που λειτουργούμε.
  2. Η περιέργεια είναι διαβατήριο. Βεβαια, η δίψα για μάθηση για να μην μένει στη θεωρία συνοδεύεται και από σκληρή δουλειά. Δεν προχωράς στον επόμενο ρόλο ή θέση, όσα χρόνια κι αν βρίσκεσαι στον παρόντα, αν δεν είσαι περίεργος. Επιδιώξτε τη συναναστροφή με έξυπνους ανθρώπους, κάνετε συνέχεια ερωτήσεις, διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε, βάλτε ενεργά στη ζωή σας τη δια βίου μάθηση.
  3. Μάθετε να διαβάζετε τους γύρω σας. Παραδοσιακά στην εκπαίδευση η έμφαση δίνεται στην απόκτηση γνώσης παραβλέποντας πολλές φορές τον ρόλο που διαδραματίζουν οι σχέσεις. Ακούγεται, και θεωρείται, ότι είναι εύκολο να χτίζεις σχέσεις.  Αλλά δεν είναι για τους περισσότερους. Δώστε σημασία στη σιωπή και στα κενά ανάμεσα στα λόγια και τις αράδες. Αποκρυπτογραφήστε όσα δεν λέγονται, γιατί πολλές φορές είναι πιο ισχυρά από όσα ειπώθηκαν. Βρείτε και αξιοποιείστε τις ευκαιρίες και προσπαθήστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές.
  4. Δεν χρειάζεται να είστε διαφημιστής για να σκέφτεστε δημιουργικά. Αντίθετα με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις περί δημιουργικότητας μπορείτε να είστε στην τράπεζα ή στο λογιστήριο ή στην παραγωγή και να είστε δημιουργικός.  Το ζητούμενο είναι να έχουμε φαντασία και ανοιχτό μυαλό, να μπορούμε να χτίζουμε συνεργασίες ώστε να συν-δημιουργούμε.  Δεν έχουμε πολλές ιστορίες από μοναχικούς κούκους που έφεραν την άνοιξη.
  5. Ανασύνταξη – Ανασύνταξη – Ανασύνταξη. . Στη μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία αυτό που μου φαίνεται ως το χρησιμότερο προσόν είναι η ανθεκτικότητα. Δηλαδή, η ικανότητά επαναξιολόγησης των σχεδίων  και η συνεχής προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Αν βέβαια ενδιαφέρεσαι να επιτύχεις κι όχι απλά να επιζήσεις. Συνεχής επαναπροσδιορισμός του αρχικού σχεδίου.  Την ώρα που δεν πάνε καλά τα πράγματα πρέπει να βρίσκουμε πού έγινε το λάθος και γιατί, ώστε να το αλλάξουμε.  Είτε αυτό αφορά τον εαυτό μας είτε τους συνεργάτες μας. Και ξανά νέο πλάνο.  Η κίνηση στο επόμενο στάδιο αποδεικνύει και την επιτυχία.

#ΜένουμεΣπίτι και παρ’όλα αυτά Προχωράμε!

δημοσιεύτηκε στο LinkedIn   https://www.linkedin.com/pulse/letter-my-younger-self-venetia-koussia/