Καινοτομία: Η ευκαιρία μας

η αγορά εργασίας επαναπροσδιορίζεται

Καινοτομία: Η ευκαιρία μας

O Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας είναι μία συστηματική έκθεση που παράγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και συνοψίζει τις επιδόσεις των οικοσυστημάτων καινοτομίας 132 οικονομιών καταγράφοντας παράλληλα τις πιο πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις σχετικά με την καινοτομία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 3 πρώτες χώρες, από εκείνες με τα υψηλά εισοδήματα,  παραμένουν η Ελβετία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ, αλλά μόνο λίγες οικονομίες επιδεικνύουν συνεχόμενα καλές επιδόσεις στην καινοτομία παρόλο το γεγονός ότι η πλειονότητα των 25 πρώτων χωρών είναι ευρωπαϊκές.  Η Κορέα μπήκε στην 5άδα για πρώτη φορά.

Η Ελλάδα οπισθοχώρησε κατά 4 βαθμίδες στη συνολική κατάταξη (από την 43η θέση στην 47η).  Ανέβηκε όμως μία θέση (από τη 40 στην 39η) όσον αφορά τις επενδυτικές εκροές για την καινοτομία.  Παρόλα αυτά οι επιδόσεις παραγωγής τεχνολογίας χειροτέρευσαν κατεβάζοντάς μας άλλες 8 θέσεις (από 52 στην 60 θέση) μεγαλώνοντας το χάσμα σε 21 θέσεις από 12.  Η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που κατατάσσονται ως λιγότερο αποτελεσματικές από όσο θα περίμενε κανείς με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.  Αντίθετα η Βουλγαρία (που ανήκει στις μέτριες εισοδηματικά χώρες εμφανίζεται στην πρώτη τριάδα των χωρών σε περιφερειακό επίπεδο.

Παρόλα αυτά η Ελλαδα καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της, σε σχέση με τον μέσο όρο, όσον αφορά το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Έρευνα και Ανάπτυξη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (16η θέση).  Η έκθεση αξιολογεί  συνολικά 7 πυλώνες.  Αλλά παράλληλα οι Πληθώρα των ΜμΕ δεν έχουν τα μέσα για να παρακινήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ώστε να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία παραγωγής καινοτομίας.

Η χειρότερη θέση της Ελλάδας εμφανίζεται στην αδυναμία της αγοράς και στην έλλειψη πολυπλοκότητας (70η θέση)  δηλ. Το πιστωτικό σύστημα, τις επενδύσεις και το εμπόριο.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πρώτη μας θέση στις εγγραφές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την μακρύτερη παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα; Πώς θα συνεργαστεί το Πανεπιστήμιο με την βιομηχανία (110); Σύμφωνα με την έκθεση δαπανάμε αρκετά ως % του ΑΕΠ (10)  για λογισμικό αλλά η παραγωγικότητα της εργασίας παραμένει στην 110 θέση. Πώς θα αξιοποιήσουμε τις πιστοποιήσεις σχετικά με το περιβάλλον (21) και την ποιότητα (14) ώστε να προσελκύσουμε τους κατάλληλους επενδυτές (104) και τα σωστά επιχειρηματικά κεφάλαια (81);

Η παραγωγή καινοτομίας είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας για την ασφαλέστερη πλοήγησή μας   στα αχαρτογράφητα νερά της επόμενης μέρας και δεν προέρχεται κατά παραγγελία.  Χρειάζεται Leadership (ηγεσία) και όχι απλώς καθοδήγηση (Leading).  Και ηγεσία χρειάζεται να επιδείξουν όλοι όσοι είναι επικεφαλής σε όλα τις εκφάνσεις της ζωής μας: επαγγελματική, ακαδημαϊκή, πολιτική.

Εχουμε μια χρυσή ευκαιρία με πολλές προκλήσεις μπροστά μας.  Ας αναλάβουμε να ηγηθούμε εμπνέοντας τους άλλους εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους μέσα από αυτό που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους ωθεί να παλεύουν με διαφορετικούς τρόπους.

το αρθρο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική Καθημερινή

και είναι ανηρτημένο και στο https://competegr.org/kainotomia-i-efkairia-mas/